Manueeltherapie

Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren.

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut, die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Door het samenvoegen van wetenschap en ervaringen uit de praktijk heeft de manuele therapie een grote stap voorwaarts kunnen maken. Ik heb als Master Manueel Therapeut (MMT) extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek en therapie en manuele en communicatieve vaardigheden. Daarom ben ik geschikt om cliënten, met beweging gerelateerde problemen, een oplossing te bieden.

Wanneer gaat u naar een Manueel therapeut

  • Bij hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Bij nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Bij lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Bij hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Bij duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Bij kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Bij heupklachten.
  • Bij knie- en enkelklachten, waarbij geen trauma is geweest.

Behandeling Manueeltherapie

Tijdens de behandeling gebruik ik als manueel therapeut een aantal speciale technieken, vaak mobiliserende technieken, die op de gewrichten kunnen worden toegepast. Doordat ik zowel de opleiding manueeltherapie Van der Bijl als het SOMT (Master) gevolgd heb, beschik is zowel over de “harde” (manupilaties) als de “zachte” manuele technieken.

Ervaring heeft mij geleerd, dat de zachte methode het beste toepasbaar is bij de meer kwetsbare cliënt (zowel fysiek als psychisch kwetsbaar). De effecten van manueel therapie zijn vaak direct merkbaar, je voelt een verbetering van de bewegingsmogelijkheden en een afname van de pijn. Mijn behandelprogramma als manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.